Építőipar régen és most!

Milyen egy korrekt és tisztességes építőipari vállalkozás?

Régen – pár tizenévvel ezelőtt – nagyon „egyszerű” volt még építkezni. Összefogott a család apraja –nagyja és idejük, erejük és költségvetésük tekintetében általában saját maguk oldották meg a házépítést. Nem volt egy nagy ördöngösség, hiszen megtervezték a házat és összeszervezték azokat a családon, ismeretségi körön belüli munkaerőket, akik tudtak segíteni a kivitelezésben. Mind a férfiaknak, mind a nőknek sok-sok feladat jutott. Voltak, akik házalapot ástak, voltak, akik lapátolták a sódert, vagy keverték a maltert, voltak, akik felmerészkedtek a tetőre, vagy épp nem féltek az áramtól, és voltak a Hölgyek, akik főzték az ebédet a dolgos kezeknek.

Így szépen fel tudott épülni sok-sok családi ház a maga ütemében és költségvetésében. Ugye emlékszünk még ezekre a régi szép időkre, hogy mennyire összetartották a családot.

Mesteremberek a házépítésben!

Sokszor nem is volt szükség külső szakemberre, de ha mégis, akkor bizony igazi mesterembereket találhattunk a környéken, akik, amikor ígérték, megjelentek a helyszínen a saját csapatukkal és nekiláttak a szakipari munkáknak az építkezésen. Biztosak lehettünk a pontosságukban, mind időben, mind az előre megállapodott munkabérben, az adott szavuk szent volt. A felhasznált anyagok is pontosan megfeleltek a tervezettnek, mind minőségben, mind mennyiségben. Nem volt gond a garanciális problémákkal sem, mert vállalták a felelősséget a munkájukért.

Ők még igazi mesterek voltak, akiknek a kisujjukban volt a házépítés és az elhivatottság iránt érzett szeretet. A tisztesség és felelősségvállalás pedig nem volt kérdéses.

Ennek köszönhetően egy család mindig előre tudott tervezni, nem rohantak az emberek az építkezéssel, megadták a kellő technológiai építési és száradási időket, és nem utolsó sorban kalkulálni tudtak a házépítés költségeivel, ezáltal a saját családjuk biztonságával és nyugalmával.

építkezés régen és most
nagybanhegyes.hu – alpstein.hu

Házépítés napjainkban

Na, de hova lett mindez mára?

Szinte eltűnt, mondhatjuk „bátran”. Felgyorsult nyugati világunkban sajnos a pénz lett került az első helyre, szinte mindenki életében. Felgyorsultak az építkezések, az építőipari oktatások, a mindennapok. Mindenki csak egyet szeretne – biztonságban élni. És mi jelenti manapság a biztonságot? A pénz! Egy papír fecni, ami minden emberi értéket felülír. Felülírja a tisztességet, a bizalmat, a pontosságot, az emberi mivoltot, a család harmóniáját. Emiatt már pár hónap alatt fel kell építeni egy új házat kulcsrakészen, ehhez igazodnak az építési technológiák sokszor, és ehhez igazodnak a „mesteremberek”. Természetesen nem azt mondom, hogy nem fontos a pénz, de rossz pozíciót és értelmezést kapott!

Hova lettek az igazi mesteremberek az építőiparból?

Vagy meghaltak és az utódok már nem vitték tovább, vagy külföldre költöztek, vagy „gyorstalpalón” megtanulták egy szaki mellett, és innentől már azt hitték, hogy ők lettek a legnagyobb építőipari vállalkozók a környéken. De mit nem lehet megtanulni egy ilyen gyorstalpalón, vagy éppen egy multinacionális vállalat építésvezetőjeként?

Nem lehet megtanulni a tisztességet, a becsületességet, a megbízhatóságot vélhetően. Legalábbis ezt mutatja a jelenlegi építőipari helyzet Magyarországon.

„Az idő pénz!” – tartja a mondás, ami mindent megmérgezett.

Mindenkinek már csak egy lett a fontos: minél több bevételt termelni, minél rövidebb idő alatt.

Pár éve pedig már az is divat lett, amitől bizony napi szinten fogom a fejem: már télen is építkezünk! Nem, nem a belső szakipari munkákat csináljuk, hanem bizony alapot, vagy teraszt betonozunk, vagy éppen külső falat vakolunk, mindezt úgy, hogy tudjuk, hogy éjszaka jön a hideg és a víz bizony megfagy. És előbb-utóbb szétreped. Utána pedig tavasszal, legkésőbb nyáron beköltözünk az újdonsült házunkba. Mert nekünk bizony annyira fontos az idő, hogy minél gyorsabban készen legyen az új otthonunk, vagy a vállalkozónak fontos, hogy minél hamarabb értékesíteni tudja a lakásokat, vagy házakat.

Aztán csodálkozunk, hogy minden megy tönkre, megjelenik a penész, elreped a beton, a fal, mozog a ház egy nagyobb szélviharban, vagy a fejünkre esnek a cserepek.

Valójában mit is várunk el, ha ezt mi magunk teremtettük meg?

Igen, jól olvastuk, mi magunk teremtettük meg a felgyorsult világunkkal, amiben a pénzt helyeztük minden emberi érték elé.

De mi lehet a megoldás?

Egyetlen megoldás van! A szakmai értékek, a tisztesség, a becsület, a precizitás, a szavahihetőség és a tisztelet térhódítása újra – az anyagi javak előtt.

Meg kell adnunk magunknak az időt arra, hogy kiválasszuk a megfelelő ingatlant családunk számára. Meg kell hozzá találnunk a tökéletes ingatlanos szakembert, vagy elegendő idővel kell kalkulálnunk, hogy böngésszük az internetet, és megtekintsük a kiválasztott telkeket, lakásokat, vagy házakat. Sok utánajárással kell számolnunk, hogy ráleljünk a számunkra legjobb tervezőre, építőipari kivitelezőre, vagy műszaki ellenőrre.

Garanciális visszatartást kell alkalmaznunk minden esetben – az építőipari vállalkozóval szemben.

Akivel együtt szeretnénk működni ezen a területen, azzal fontos, hogy már az elején letisztázzuk, hogy mi így érezzük magunkat biztonságban. Aki erre nem képes, azaz nem akar bankgaranciás visszatartásról beszélni, akkor ott bizony már nem biztos, hogy megéri tovább tárgyalni. Persze ígérhet minden szépet és jót, de egy kérdés merüljön fel bennünk mindig ilyen esetben: „Ha tényleg jók a referenciái, jó a tárgyalási készsége, szép szemei vannak, akkor is mi a biztosíték arra, hogy garanciális időn belül gyorsan és szakszerűen, és egyáltalán ki jön-e javítani az illető?” Természetesen, ha nem baj, hogy esetleg pereskedni kell, vagy elmérgesedik a viszony, akkor ne ragaszkodjunk ehhez.

Török András és a Belső Otthon

A Belső Otthont pontosan ezért hoztam létre, hogy végre visszataláljunk az emberi értékekhez: a tisztességhez, becsülethez, szakmai értékekhez. Hogy minél több családnak tudjak segíteni abban, hogy előre tervezhetően, kiszámolhatóan, biztonságban és szeretetben élhessenek új otthonukban!

Minden tapasztalatommal, megbízhatóságommal és precizitásommal azon vagyok, hogy örömöt, nyugalmat és békességet vigyek az emberek életébe. Hiszek benne, hogy Magyarországon is végre beköszönt egy új korszak, ahol megbízhatnak egymásban ismét az emberek, és az adott szó mindennél többet fog érni!

Építőipar régen és most!

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Belső Otthon

Belső Otthon