Házépítési tanácsok – „Generálkivitelező”, azaz a fővállalkozó kivitelező kiválasztása

Mi alapján válasszuk ki a leendő generálkivitelezőnket?

Sokunkban merül fel elsőként ez a kérdés, miután megvásároltuk a megfelelő telket, vagy felújítandó, bővítendő épületet.

házépítés, építkezés, felszerelésNéhányan ismerőstől kapnak ajánlásokat, és azonnal élnek is a lehetőségekkel, gondolván, hogy ezzel rengeteg pénzt, időt és idegeskedést spórolnak meg.

Ez idáig mind szép és jó lenne, de honnan is tudhatjuk biztosan azt, hogy aki az ajánlónknak építette, vagy bővítette a házát, vagy esetleg csak egy részmunkára bízták meg az adott kivitelezőt, az valóban a mi házunkat is képes lesz szakszerűen, precízen, határidőben és a számunkra megfelelő árban felépíteni?

Gyakorlatilag sehonnan, ameddig bele nem merülünk jobban a részletekbe!

Az még semmire sem lehet garancia, hogy egy kivitelezés megvalósulása pár évvel ezelőtt adott építési vállalkozónak sikerült! Ez még korántsem jelenti azt, hogy az életében most nem fordulhatott elő olyan helyzet (családi problémák, munkásemberek hiánya, alvállalkozói problémák és így tovább), amely most nagyban gátolhatja a mi házunk kivitelezését.

A fentiek alapján megállapíthatjuk, hogy elég nagy hazárdjátékot folytatunk, ha ezek alapján választjuk meg a saját kivitelező gárdánkat.

Hány fővállalkozó kivitelező árajánlatra van szükségünk, hogy tisztán lássunk?

Minden beruházással kapcsolatban azt tudjuk javasolni, hogy legalább 3, nagyobb volumen, mint például családi ház kulcsrakész építése esetén pedig 4-5 fővállalkozó kivitelezői ajánlat beszerzése is szükséges lehet, melyek megfelelnek műszakilag, tartalmilag.

Amennyiben ezek megvannak, kell egy hozzáértő szakember, aki első körben összehasonlítja azokat. Mivel nagyon sok árajánlatot készítenek el éves szinten a vállalkozók, így sokan már nem is veszik a fáradtságot, hogy a kiviteli terv alapján részletes, pontos és precíz információkat tartalmazzanak a kiadott dokumentumok, mondván majd a terület és a helyzet úgyis adja magát. Ennek köszönhetően sokszor a kézhez kapott árajánlatokhoz képest bizony 20-30, de van, hogy akár 40%-kal is több összköltséggel számolhatunk a beruházás végére. Hogy pontosan mit is kell tartalmaznia egy részletes, mindenre kiterjedő fővállalkozó kivitelező által adott árajánlatnak, azt a következő cikkükben eláruljuk.

Nem véletlenül láthatunk és hallhatunk sok be nem fejezett építkezésről, ahol időközben elfogyott a pénz, illetve más ürügy folytán, például családi viszály miatt fuccsba ment tervekről.

Ha ettől a sok idegeskedéstől szeretné magát megmenteni, akkor két lehetőséget tudunk ajánlani!

Első körben fogadja meg tanácsainkat, és olvassa folyamatosan cikksorozatunkat, melyekkel segítségére szolgálunk.

Másik lehetőség, ha már benne van a kivitelezésében, de nem halad az elvárható mértékben a projekt, esetleg nem bízik saját magában, vagy a kivitelezőkben – a korábbi rossz tapasztalatok miatt, vagy nincs elég ideje, hogy foglalkozzon az adott beruházással, akkor keressen fel minket!

Cégünk minden alkalommal minimum 3 – teljesen független – „generálkivitelező” fővállalkozótól kér be árajánlatot, majd elemzi ki szakszerűen: tartalmilag és műszakilag. Ezt követően azokat az ajánlatokat, amelyek első körben megfelelőnek tűnnek ár/érték arányban is elemezzük, mindezt természetesen a beépítendő telek adottságaihoz mérten.

Az első körben nyertesnek tűnő cégekkel felvesszük újra a kapcsolatot, és időpont egyeztetés után 2-3 referenciaház megtekintését szorgalmazzuk a megrendelővel közösen! Hangsúlyozzuk, hogy mindig az építtető döntése a hangsúlyos, mi csak ajánlatot tehetünk Önnek szakmai szempontból, hogy melyik kivitelezőt lenne érdemes preferálnia.

Mindezek után szabad és kell csak elkezdeni az ártárgyalásokat és a vállalkozói szerződések áttekintését, hiszen ezek hiányában csak elfecsérelt idő és felesleges energia befektetés lenne az ügy.

A kivitelezői szerződésekről és azok általános tartalmáról az Építőipari szerződésminták cikkből informálódhat.

Házépítési tanácsok – „Generálkivitelező”, azaz a fővállalkozó kivitelező kiválasztása

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Belső Otthon

Belső Otthon