Házépítés előtt – alapszabályok és számok, melyeket feltétlenül érdemes tudnia

Házépítés előtt: Szervezőkészség

Házépítés előtti tanácsokMinden építkezés megkezdése előtt tisztában kell lennünk azzal, hogy nagyon nagy szervező készségre van szükségünk, mint megrendelő – beruházó ezen a területen, különben balul sülhetnek el a dolgok. Általában ilyen gyakorlati tudásra kevesen tesznek szert a házépítés megkezdése előtt, így a saját bőrükön és pénztárcájukon kénytelenek megtapasztalni azt.

Leginkább azoknak szól ez a cikk, akik nem értenek a különböző szakterületekhez, és még soha nem is tapasztalták meg azt, hogy miről is szól egy teljes ház kivitelezése az alapoktól a kulcsrakész átadásig és a beköltözésig.

Bármennyire is bízunk meg már az elejétől egy fővállalkozó kivitelező céget, aki a kiválasztott és megvásárolt telkünkre az elejétől a végéig megtervezi, kivitelezi és engedélyezteti az építendő házunkat, valójában nagyon fontos, hogy minden egyes fázisban aktívan részt vegyünk, mivel a mi pénzünkből fog épülni, és vélhetően mi szeretnénk benne lakni.

Házépítés előtt mindent jó előre meg kell terveznünk

Fontos hangsúlyt fektetnünk a pontos elképzeléseinkre, miszerint földszintes, vagy emeletes házat szeretnénk, pincét igénylünk-e, a garázst a házban, vagy külön épületben szeretnénk elhelyezni, esetleg elegendő-e egy nyitott, vagy fedett gépkocsi beálló, és így tovább.

Természetesen egy házépítés nagyon-nagyon sok pénzt emészt fel akkor is, ha értünk hozzá és már túl vagyunk pár beruházáson, de még sokkal többet, ha nem. Ebben az esetben könnyen megvezethetnek a szakiparosok, ha ilyen mentalitással rendelkeznek és érzik rajtunk a tapasztalatlanságot.

Mennyibe kerül egy négyzetméter az új kulcsrakész házunkban?

Jelenleg 2016-ban bruttó 180.000-185.000 Ft-tól egészen a csillagos égig kell kalkulálnunk a négyzetméter árakkal teljes beruházás esetén. Ez az összeg természetesen függ az igényeinktől.

A Házépítés költségei cikkben részletesen kifejtjük, hogy milyen műszaki tartalommal kell elképzelnünk a fent említett alsó határt és mi növeli meg jelentősen, amivel általában senki sem számol előre.

Házépítés kulcsrakészen építőanyaggal együtt, vagy csak kivitelezéssel

Már az elején meg kell állapodni a fővállalkozó „generál” kivitelezővel, hogy az építőanyagot ők biztosítsák-e teljes egészében, vagy mi szerezzük be. Esetleg egy bizonyos részét ki szeretnénk szervezni, esetleg a külső nyílászárókat már meg is rendeltük. Amennyiben az utolsó verziót választjuk, akkor bizony könnyen fenn áll az esélye annak, hogy időben csúszások lehetnek, mivel elég sok időbefektetést igényel az utánajárása mindennek. Mivel ezek más alvállalkozók, azaz anyagbeszállítók lesznek, így nem biztos, hogy időben megérkezik a transzportbeton, vagy sóder, avagy ajtó – ablak beszállító, ami miatt bizony nem vonható felelősségre a fővállalkozó kivitelező.

Érdemes tisztában lennünk azzal is, hogy az anyagbeszerzéseken keresik a legnagyobb hasznot a kivitelezők, így bizony előfordulhat, hogy nem jó szájízzel fogadják az anyag „kiszervezését”, és emiatt bizony jelentősen megdrágul a munkadíj négyzetméter ára, és már korántsem tartható a fent említett minimum négyzetméterár sem!

Házépítés előtt – alapszabályok és számok, melyeket feltétlenül érdemes tudnia

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Belső Otthon

Belső Otthon