Házépítés költségei 2017-2018

A házépítés költségei cikkünkben olvasható volt, hogy 2016-ban egy átlagos, új építésű 100 nm-es családi ház kivitelezése 180.000-185.000 Ft körül mozgott négyzetméterenként. Na, de milyen változások történtek azóta?
házépítés költségei, építőipari helyzet 2017

Hogyan alakultak a négyzetméterárak 2017-ben Magyarországon egy családi ház építése során?

Gyakorlatilag 2017-ben egy átlagos családi házat, sík és könnyen megközelíthető telekre 200.000-230.000 Ft-os négyzetméter áron építtethettünk meg – generálkivitelezésben.

De mi az oka a jelentős drágulásnak az építőiparban?

A CSOK – állami támogatás

Első körben a CSOK, azaz a Családi Otthonteremtési Kedvezmény következtében emelkedtek a négyzetméter árak új ház építése esetén.

Generálkivitelezés

új társasházi lakás csok állami támogatásMind a generálkivitelezők, fővállalkozó kivitelezők jelentősen árat emeltek annak köszönhetően, hogy Magyarország kormánya a három, vagy több gyermekes családokat – minimum 90 négyzetméteres, új ingatlan építése, vagy új építésű, legalább 60 négyzetméteres lakás vásárlása esetén 10 millió forint vissza nem térítendő, valamint további 10 millió forintos kedvezményes hitelfelvételi lehetőséggel kezdte el támogatni– otthonteremtés céljából.

Ezt természetesen minden piaci szereplő igyekezett és igyekszik kihasználni, így az építőipari vállalkozók is az egyre növekvő családi ház, és egyéb lakóingatlan beruházások kapcsán. Természetesen ezt tovább tetézi az az általános probléma Magyarországon, amit az alacsony bérek generáltak.

csaladiház építes csok állami támogatás

Elvándorlás – kevés a szakképzett, jó munkaerő

elvándorlás az építőiparbólAz elvándorlás miatt a tisztességes és képzett szakemberek mára már szinte olyan ritkán fellelhetőek, mint a fehér holló, így, akik még maradtak az építőipar különböző területein bizony rendesen megkérik az „árukat”.

Ezeket a bérkülönbözeteket a generálkivitelezők is természetesen beépítették a saját vállalási árukba, melyek természetesen szintén rajtunk, a végfelhasználókon, megrendelőkön csapódtak le.

Építőanyagok

építőipari anyagok, munkaerő drágulásaA megnövekedett családi ház építéseknek, építkezéseknek, beruházásoknak köszönhetően természetesen megfelelő ütemben és mértékben nőtt a kereslet az építőanyagokra is.

Így 2017-ben sok esetben 20-30, akár 40%-os építőanyag áremelkedés következett be, amit szintén az építtetőkre hárítottak a generálkivitelezők, építőanyag kereskedések.

Tervezés – egyszerűsített bejelentés

2016. július 1-jét követően már „csak” egyszerűsített bejelentési eljárás kell új építésű, 300 négyzetméter alatti családi házak esetében. Az várható volt, hogy az egyszerűsítés itt nem feltétlenül fogja megállni a helyét, ami sajnos be is igazolódott a tervezési árak tekintetében – is. Míg a törvény hatályba lépése előtt megközelítőleg 300.000 és 500.000 Ft között terveztek meg az építészek egy családi házat, úgy azt manapság minimum 1.000.000 forint, de inkább bruttó 1.500.000 – 2.000.000 forint körül teszik meg nekünk.

háztervezés

Tehát bőven 3-5-szörösére emelkedtek a tervezési költségek, ráadásul már nem bevett szokás az sem, ahogy korábban volt, hogy a generálkivitelező átvállalná a tervezés költségét, ha vele építettünk kulcsrakész házat magunknak. A tervezési költségek az egyszerűsített bejelentési eljárás alatt többek között azért emelkedtek meg, mert már szükség van elektromos és gépész rendszertervre, árazatlan költségvetési kiírásra és „miegymásra”.

Amennyiben kiviteli terv is szükséges ezekhez a szakágakhoz, és esetleg statikai kiviteli tervre is az ingatlanhoz, vagy a megrendelő ezeket igényli, úgy nyugodtan számolhatunk a bruttó 2.000.000 forint körüli, vagy feletti összegre egy új építésű ingatlan tervezése során.

2018. január 1. – új energetikai előírások

új energetikai előírások - házépítés költségei

A fentieket mind már csak tetézi, hogy 2018. január 1-jétől még szigorúbb energetikai előírások lépnek életbe Magyarországon új házak tervezésekor, építésekor. A új szabályozásnak köszönhetően vastagabb szigetelés kell majd az aljzatbetonba, a mennyezetre, külső falakra, azaz jól be kell majd csomagolnunk az épületet. Ennek köszönhetően természetesen egy átlagos, általunk korábban bemutatott családi ház bekerülési, kivitelezési értéke legalább 250.000 Ft lesz négyzetméterenként.

Összegzés

Reméljük sikerült szemléltetni, hogy míg 2015-2016 során egy átlagos, 100 nm-es családi ház bekerülési értéke 19 millió forint körül volt tervezéssel együtt, addig 2017-ben ez már 24-25 millió forintot tett ki, és várhatóan 2018-tól mindezt nem ússzuk meg generálkivitelezésben 27-30 millió alatt. Tehát jól látható, hogy a 2015-2016-os számokhoz képest, pont egy „CSOK”-nyival lett drágább egy 100 nm-es ház bekerülési értéke. Amit kapunk otthonteremtésre, az valójában mások zsebében landol – kivitelező, szakmunkások, építőanyag gyártók/forgalmazók. Összességében nem lenne ezzel probléma, mert természetesen jól jön mindenkinek a béremelés, de kérdés, hogy mindenképpen a mi kárunkra kell-e ezt végrehajtani, mint építtetők?

Tegyünk említést arról is, hogy – a munkaerőhiány miatt – a még piacon lévő szakemberek, generálkivitelezők teljesen telítettek, így a korábban megszokott tervezés után az azonnali, vagy 1-2 hónapon belüli kezdés az építkezés során bizony kitolódott fél év – egy évre.

Emiatt még inkább érvényes az is, hogy kellő körültekintéssel kell kiválasztanunk a generálkivitelezőt, akivel alapos, precíz, mindenre kiterjedő építőipari szerződést kell kötnünk, mivel a megrendelői kiszolgáltatottság várhatóan csak fokozódik 2018-ban is, és bizony elég nagy az esélye, hogy nem a megfelelő vállalkozóval hoz össze a sors minket.

Amennyiben úgy döntünk, hogy kalákában építkezünk, akkor még inkább készüljünk fel egy elhúzódó, ugyanakkor költséghatékonyabb építkezésre. Ilyen építési mód esetén érdemes tisztában lennünk a házépítés lépéseivel, és a rá vonatkozó szabályozásokkal, valamint nem árt, ha elvégzünk „pár” tanfolyamot kezdés előtt, ha nincs meg a kellő szakképesítésünk hozzá.

Amennyiben maradunk a jól bevált módszernél, hogy generálkivitelezőt bízunk meg és a fővállalkozó kivitelezőnek kiadjuk a  projektet, úgy célszerű kellő információt begyűjtenünk az adott vállalkozóról, vállalkozásról a későbbi meglepetések elkerülése végett. Ebben az esetben tisztában kell lennünk azzal is, hogy nem feltétlenül vesz le a generálkivitelező minden terhet a vállunkról, valamint a felelősségi körökkel kapcsolatban is.

Azonban, ha arra vágyunk, hogy a legkevesebb gond merüljön fel az építkezés során, és minél kevesebb teendőnk legyen, úgy a Belső Otthon áll a rendelkezésünkre, mint projektmenedzser, lebonyolító.

Házépítés költségei 2017-2018

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Belső Otthon

Belső Otthon