Milyen a jó ingatlanos?

ingatlan, tervezés, ingatlanos segítség

A jó ingatlanos az első telefonálás után személyes találkozóra hívja az ügyfelét, ahol nyugodt körülmények között meg tudják beszélni az igényeket. Tapintatosan megkérdezi a családi körülményeiről, hobbijairól, elképzeléseiről. Alaposan feltérképezi, hogy kinek mire van szüksége, és mit szeretne: gyorsan eladni, vagy inkább kivárni, és drágábban értékesíteni. Majd ezen információk alapján keres partnert. Az már rég rossz, ha az első telefonáláskor ledarálja a telefonban a részleteket és a feltételeket. Az nem tanácsadás, hanem csak futószalagos ügyintézés. Egy jó ingatlanügynök viszont jó tanácsadó is egyben. Ehhez pedig alaposan meg kell ismernie az ügyfele igényeit.

A jó ingatlanos segít eldönteni, hogy valójában mire van szükséged. Hiszen gyakran előfordul, hogy te magad sem vagy teljesen tisztában a lehetőségeiddel és a realitásokkal, ezért azt sem tudod pontosan, mit szeretnél.

Az ingatlanos ilyenkor alapos kérdésekkel körvonalazhatja az igényeket, így már valóban egy olyan lakás keresése lesz a cél, amibe bele lehet szeretni. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy egyetlen szempontot figyelembe véve minden 60 négyzetméter feletti lakásba el fogja küldeni az ügyfelét, ami igencsak idegőrlő lehet. Meg kell találnia azt az ingatlant, amire vágytál, ha pedig nincs ilyen, akkor azt visszajelzi. Idővel lehet, hogy a te elképzelésed is módosul, ezért fontos a folyamatos kapcsolattartás.

(Belső Otthon – Török András megjegyzés: természetesen, ha ezt az egész procedúrát nem szeretné végigcsinálni, akkor ebben is tudunk Önnek segíteni – az igényfelméréstől a megfelelő ingatlan kiválasztásáig és még sokkal tovább is! Hiszen az ingatlanos már nem fogja Önt képviselni a jutalék kifizetése után és hiába keresi meg, hogy ilyen meg olyan problémák merültek fel!)

A jó ingatlanos béketűrő

„Annyira sok alkalmatlan ingatlanossal találkoztam, hogy mire összehozott a jó sors a mi szuper Péterünkkel, már senkiben sem bíztam, így minden dühömet és frusztrációmat rázúdítottam. Megvádoltam, hogy neki semmi sem szent, csak a jutalékért nyomul – mentségemre szóljon, hogy akkor épp várandós voltam. Aztán kiharcolt nekünk egy álomlakást, hozzá még jó nagy árengedményt, és végül nagyon jóban lettünk. Azóta is minden barátunknak őt ajánljuk.”

Az ügynöknek pontosan tisztában kell lennie a folyamatokkal, el kell mondania, hogy milyen lépések következnek. Erre már az első találkozásnál érdemes rákérdezni. Legyen benne szakmai érdeklődés, a tudománya ne álljon meg a konkrét feladatnál. Tudnia kell, mi történik az ügyfelével azután is, amikor a szűken vett megbízással végeztek. Ebbe pedig beletartozik, hogy segíti felkészíteni a lakást az érdeklődők rohamára, hiába nincs benne ez a hivatalos feladataiban. Ezen kívül segít ügyvédet találni, pénzügyi tanácsadót keres a hitelkeret feltérképezéséhez és amíg az adásvétel le nem zárul, addig nem szűnik meg a kapcsolata az ügyfelével.

Kockázatos is lehet a döntés a jó szakember nélkül

„Ha rajtam múlik, soha, semmilyen körülmények között nem vágnék ingatlanbizniszbe ingatlanügynök nélkül. Autót se nagyon adnék-vennék segítség nélkül, de lakást semmiképp. A szüleim még az Expresszt bújták folyton, és a mai napig szívják a fogukat az ügynöknek alkalmasint kiperkálandó százalékok miatt, ami szerintük pénzkidobás. Én nem merném ezt tenni, félnék, hogy átvernek. Ha nem lenne a mi jó Péterünk, nyelném a békát, de akkor is hívnék ingatlanost. És fizetem a jutalékot. Mert a jó munkáért igenis jár a pénz.”

Sajnos Magyarországon még sokan nem ismerik el ezt a szakmát, és ezért nem is hajlandók jutalékot fizetni. Végső soron azonban mindig a vevő fizeti meg a lakásvásárlás árát annak járulékos költségeivel együtt, még ha nincs is vele tisztában. Egy ingatlaniroda megszűri a vevőket is, megvizsgálja, hogy valóban fizetőképes keresletről van-e szó, és csak ezután mehetnek az eladóhoz ajánlatot tenni. Az eladó valóban sok vesződséget, időt és pénzt spórolhat a jó szakemberrel, miközben a vevő is gyorsabban megtalálja álmai otthonát. Ez mindenkinek érték, amiért megéri fizetni, és nem ráfizetni.

(Belső Otthon – Török András megjegyzés: ez nagyon érdekes felfogása a cikk írójának, hogy a vevő fizeti meg a jutalékot! Amennyiben ingatlanos nélkül adjuk el az ingatlanunkat, akkor felmerül a kérdés, hogy tényleg a vevő fizeti meg a jutalékot? Vagy olyan esetben talán kötelező alkudni, míg az ingatlanos közbenjárása mellett bizony áralkunak nincs helye vevőként, hogy érvényesüljön a cikk írójának elképzelése? Olyant amúgy nem láttam soha, hogy a vevő fizette volna meg – közvetlenül az adás-vételi szerződés kötés után – a jutalékot a közvetítőnek. És Önök?)

Forrás

Milyen a jó ingatlanos?

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Belső Otthon

Belső Otthon