Pince falazás

Az alapozás, alapozás menete cikkünkben részletesen kifejtettünk, hogy hogyan készül el egy családi ház építése során az alap, melyik munkafolyamatot melyik követi, és mi mindenre célszerű odafigyelni – a ház alapozási munkálatai során.

Ebben a cikkben bemutatjuk a pinceszint falazatának lépéseit, hogy segítségére legyünk, amennyiben ilyen házat álmodott meg, és terveztetett az építésszel.

Pince falazás – szigetelésvédő fal kijelölése – első fázis

Amennyiben pinceszintről épülő házat építtetünk, úgy a falazatot zsalukőből vagy monolit betonból kivitelezik a szakemberek. Jelen írásunkban a zsalukő építési módját és fázisait mutatjuk be, mivel ez a szokványosabb, ez az elterjedtebb technológia.

Ahogy már az alapozási munkálatoknál is felhívtuk a figyelmet, pinceépítés során rá kell számolnunk a külső kerületre minimum 10-15 cm-t, hogy a szigetelésvédő falat is el tudjuk helyezni a ház alapjára.

Pince falazás: szigetelésvédő fal kijelölése

Pince falazás – szigetelésvédő fal készítése – második fázis

Manapság sok esetben már nem építenek pinceszinthez külön szigetelésvédő falat, hanem egyszerűen dörken lemezt helyeznek elé, vagy XPS szigetelést ragasztanak a bitumenes lemezre kívülről. Tapasztalatunk szerint komolyabb fák gyökereitől, vagy egy esetleges sziklás területen felmerülő komolyabb sérülésektől, behatásoktól nem védi meg ez a technológia teljes mértékben a vízszigetelést, mint egy szigetelésvédő fal építése esetében.

Ezért is érdemes átgondolkodni már jó előre, hogy a jól bevált „régi” technikát alkalmazzuk-e, vagy a manapság divatos – gyorsabb és esetleg kedvezőbb áru megoldást. Mi a két technológia együttesét javasoljuk, tehát szigetelésvédő fal készítését, és kívülről pedig dörken lemez, majd XPS elhelyezését. Így teljes biztonságban tudhatjuk a beruházásunkat, illetve saját magunkat is.

Pince falazás: dorken lemez xps

Az alapra – a szigetelésvédő fal alá és a zsalukő falazat alá is – bitumenes lemezt helyeznek el a kivitelezők – lehetőség szerint pinceszint esetében két rétegben. Ezután már kezdődhet a szigetelésvédő fal építése, melyet minden esetben beton, vagy kisméretű tömör téglából készítenek. A védőfalat a külső pinceszint – termőföld találkozásának magasságig célszerű kivitelezni, mivel odáig még biztosan a földben van az épület, illetve a sarok-, és csomópontok is indokolhatják.

Pince falazás: szigetelésvédő fal készítése

Pince falazás – szigetelésvédő fal bitumenes vízszigetelése – harmadik fázis

Miután elkészült a szigetelésvédő fal, ráhegesztik a bitumenes lemezt a szakiparosok – lehetőség szerint szintén két rétegben, hogy még véletlenül se sérüljön meg a vízszigetelés az építkezés során. Kétrétegű bitumenes vízszigetelés alkalmazása esetén sok későbbi aggodalmat és bosszúságot spórolhatunk meg.

Immáron elkészült a vízszigetelésünk a védőfalon is, valamint korábban a falak alatt is elhelyezték a bitumenes lemezt a kivitelezők, így létrejött egy teljes összeköttetésben lévő – vízszigetelés a házalap és a pincefal között. A későbbiek folyamán a válaszfalak alatt is, valamint a teljes pincealap területén is szigetelni kell, így ez által létrejön, a szakzsargon nyelven említett teknőszigetelés.

Pince falazás: szigetelésvédő fal bitumenes vízszigetelés

Pince falazás – pince falazás zsalukőből – negyedik fázis

Ezután kezdődhet meg a pince falazása zsalukőből.

Ehhez a folyamathoz kellő idő és munkaerő szükséges, megfelelő szakértelemmel párosítva. Különös odafigyelést és előkészületet igénylő munkára készüljünk. Célszerű – a betonkeverék egyenletes minősége miatt – C 16-os szilárdságú transzportbeton felhasználásával, pumpás betonkeverő autóval végezni a munkafolyamatot.

Pince falazás: zsalukő elhelyezés

A zsalukövekre vízszintes irányba 2 sor vasacél elhelyezése szükséges, tovább erősítve a pincefal összetartó képességét.

Pince falazás: zsalukő falazás vasacél

4 soronként haladva – körbe és körbe a kerületen – lehet apránként elvégezni a betonozást, megfelelő időt hagyva a beton szilárulására, valamint odafigyelve a betonozási munkálat során keletkező súly általi terhelésre. A betont folyamatosan tömörítik a kivitelezők, megfelelő vibrációs eszközök segítségével.

Pince falazás: zsalukő betonozás

A legfelső zsalukő sor tetejét vízszintes – kiegyenlítő betonnal látják el a szakemberek, hogy a gerendás pincefödémet megfelelően tudják elhelyezni a későbbiek folyamán.

Pince falazás: kiegyenlítő beton födém elhelyezéshez

Pince falazás – dréncső elhelyezése – ötödik fázis

Tekintettel arra, hogy mélyen a földben helyezkedik el a pincénk, így mindenképp számolnunk kell a ház körül – falsíkon kívül – végigfutó dréncső rendszer telepítésével.  Ez a talajvíztől és a csapadéktól is meg tudja védeni az épület falazatát, ezzel is elkerülve a későbbi beázásokat, penészesedéseket a falakon.

Pince falazás: szigetelésvédő fal - drencso

 

Pince falazás

Share and Enjoy !

0Shares
0 0
Belső Otthon

Belső Otthon